Sürgün Türküleri ‘Yılmaz Güney’ Rotterdam Film Festivali’nde

Barış Atay’ın Yılmaz Güney’i canlandırdığı, İlker Savaşkurt’un yönetmenliğini yaptığı “Sürgün Türküleri”, Uluslararası Rotterdam Film Festivali resmi seçkisinde.

Yılmaz Güney’in Paris’teki son yıllarını, “Duvar” filminin çekim sürecini ve dönemin sürgün insanlarını anlatan belgesel, festivaller sürecinin ilk durağı olan Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapıyor.

Belgesel, 80 darbesinden sonra oluşan siyasi baskılar sonucu Fransa’ya kaçmak zorunda kalan usta yönetmenin, o dönemki yol arkadaşlarıyla olan serüvenini ve son projesi olan “Duvar” ın ardında yarattıkları hapishaneyi anlatıyor.

Yapımcılığını İngiliz yapım şirketi Openvizor’un üstlendiği projenin hikayesi ise senarist Mehmet Kala’ya ait.

SİNEMANIN COĞRAFYALAR ARASI SERÜVENİ

Film hakkında yönetmen Savaşkurt şunları söyledi; Yılmaz Güney bir sinemacı olarak Türkiye’de bu alanın o güne kadar ki en sanatsal ürünlerini ortaya koyan sanatçılarındandır. Onun getirdiği üslup ve anlatım biçimleri, sinemada yeni bir dil, oyunculukta ise yeni bir stil anlamına gelmekteydi. İçerisinde yer aldığımız bu projenin de Yılmaz Güney'i daha yakından tanımak ve anlamak için önemli bir yeri olacağı kanısındayım. Belgeselin Türkiye'den Fransa'ya uzanan yolculuğu,  bizlere bu iki ülke üzerinden bir sosyo-kültürel değerlendirme yapma imkanı da sağlamaktadır. Yani Yılmaz Güney'in sürgünü, bize sinemanın ve sanatın coğrafyalar arası serüvenini ve farklı kaderlerini de göstermektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar