Ahmet Ümit: 'Elveda Güzel Vatanım' için çok çalıştım, yorgunum...

Türk edebiyatının usta ismi Ahmet Ümit, merakla beklenen yeni romanı ‘Elveda Güzel Vatanım’ın basın tanıtım toplantısını romanın ana kahramanı Şehsuvar Sami’nin kaldığı Pera Palas otelinde yaptı. Bundan tam 19 yıl önce ilk romanı ‘Sis ve Gece’nin basın toplantısını da burada yaptığını hatırlatan usta polisiyeci, 24’üncü kitabı ‘Elveda Güzel Vatanım’ın tümüyle tarihsel ilk romanı olduğunu söyledi. “Önceki romanlarımda genel olarak günümüzde bir cinayet işlenir, Başkomser Nevzat da olayı çözer. Ama bu tümüyle tarihsel ilk romanım” diyen Ahmet Ümit, ‘Elveda Güzel Vatanım’da öldürüleceği korkusuyla Pera Palas’a sığınan Şehsuvar Sami ve unutamadığı aşkı Ester üzerinden 1906’da orduyla buluşup büyük güce dönüşen ve 1926’da İzmir Suikasti’yle sona eren İttihat ve Terakki’nin 20 yılını anlatıyor.

İttihat ve Terakki’nin tartışmalı bir dönem olduğunu, bu nedenle çok çalıştığını, çok kitap okuyup araştırdığını, Balkanlar’da çok yer gezdiğini ve konuya olabildiğince objektif bakmaya çalıştığını anlatan Ahmet Ümit, “Dört yılda yazdım. Çok yorgunum ama iyi bir iş yaptığımı hissettiğim için huzurluyum, mutluyum” diye konuştu.
Kitaplarında 1. tekil şahıs kullanmayı sevdiğini hatırlatan Ahmet Ümit, yeni romanında mektup yöntemi kullanarak 1. tekil’e biraz daha yakınlaşıyor. Zira Ümit’e göre mektup yöntemi 1. tekil’in de en özeline giriyor, dolayısıyla samimiyeti artırıyor.İttihat ve Terakki’nin kendisinin polisiye olduğunu, cinayetlerin ve suikastlerin hiç eksik olmadığını anlatan Ümit, “Entrikası bol, büyük olayların yaşandığı akıcı bir roman oldu” diyor.

Everest Yayınları’ndan çıkan ‘Elveda Güzel Vatanım’ın ilk baskısı 250 bin adet yapıldı. “10 Ekim 2015 Cumartesi günü Ankara’da katledilen barış savunucularının aziz hatırasına” adanan 560 sayfa uzunluğundaki kitap sayfa sayısına göre oldukça makul bir fiyattan, 20 liradan satışa sunuldu. Ahmet Ümit’in birçok yabancı yayıncısı ve çevirmeninin de hazır bulunduğu basın toplantısına katılan Everest Yayınları’nın patronu Vedat Bayrak, böylesine kalın romanın ulaşılabilir bir fiyattan okurla buluşmasına katkılarından dolayı Ahmet Ümit’e teşekkür etti.

Yorumlar

Popüler Yayınlar