TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı 7 Kasım’da başlıyor!


TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen ve 7 - 15 Kasım 2015 tarihleri arasında kapılarını açacak olan 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın basın toplantısı, 7 Eylül Pazartesi günü gerçekleşti. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Romanya Kültür Bakanlığı Koordinatörü Alexandru Popescu ve Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi Müdürü Nadia Tunsu’nun katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda, onur konuğu Romanya’nın etkinlik programı da açıklandı.

Romanya, fuarda “We owe you some words / Size sözcükler borçluyuz” sloganıyla yer alacak. Bu sloganın sebebi ise, Romen diline Türkçe’den geçmiş pek çok sözcük bulunması ve iki dil arasındaki etkileşim. Romanya, hazırladığı etkinlik programıyla iki ülkenin dili, edebiyatı, kültürü, yazarları ve yayıncıları arasında köprü kurmayı planlıyor. Fuarın ilk dört günü açık olacak Uluslararası Salon kapsamında Romanya ülke standında Romanya edebiyatı ve kültürü yer bulacak. Fuarda, onur konuğu etkinlikleri kapsamında söyleşi, panel, şiir dinletileri, müzik dinletisi, yayıncılarla profesyonel buluşmalar ve çocuk etkinlikleri düzenlenecek. Dört gün süresince Romanya’nın önde gelen yazarları İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarıyla bir araya gelecek. Romanya, aralarında Matei Visniec, Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Florin Bican gibi çok değerli yazarların da olduğu bir programla fuar ziyaretçileriyle buluşacak.

Fuarın teması ve onur çizeri

Bu yıl İstanbul Kitap Fuarı’nın teması “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak” olarak belirlendi. Tema kapsamında İstanbul Kitap Fuarı, yurt içinden ve yurt dışından çok değerli yazarları konuk etmeye hazırlanıyor. Kitap Fuarları Danışma Kurulu tarafından alınan kararla karikatürist Sayın Tan Oral 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı “Onur Çizeri” olarak belirlendi. Fuar süresince Tan Oral’ın da katılımıyla çeşitli paneller ve etkinlikler düzenlenecek. TÜYAP tarafından Tan Oral‘ın yaşamı, çalışmaları ve eserlerinden seçmelerin bulunduğu bir kitap ve bir sergi hazırlanıyor. Küratörlüğünü Sadık Karamustafa’nın üstlendiği sergi, fuar süresince ziyarete açık olacak.

Sarah Jio İstanbul Kitap Fuarı’nda

Birçok eseri New York Times çok satanlar listesinde yer alan Sarah Jio, özellikle romantik aşk romanları ile tanınıyor. Dikkatleri üzerine Mart Menekşeleri isimli romanıyla çeken yazarın eserleri, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu toplam 27 ülkede yayınlanıyor. Türkiye’de de geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan Sarah Jio, İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşacak. İstanbul Kitap Fuarı, Romanyalı yazarların ve Sarah Jio’nun yanı sıra yurt dışından Vassilis Papatheodorou, Yannis Kalpouzos, Manuel Vilas gibi değerli yazarları ve şairleri de konuk edecek.

Mutfak: “Yemek ve Kitap Buluşmaları”

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen “Mutfak: Yemek ve Kitap Buluşmaları”, fuarın ilk 4 günü boyunca (7-10 Kasım) açık olacak Uluslararası Salon kapsamında gerçekleşecek. Yemek yazarlarının interaktif yemek sunumları yapacakları ve söyleşecekleri Mutfak’ın programı çok yakında açıklanacak. Bu yıl, aralarında Ebru Omurcalı, Süleyman Dilsiz, Ömür Akkor, Eyüp Kemal Sevinç, Selin Kutucular, Jale Balcı, Sibel Güngör ve Nilgün Tatlı’nın da bulunduğu pek çok yemek yazarı Mutfak’ta olacak. Ayrıca Romanya’nın önemli yazarlarından Mircea Dinescu da izleyicilerine "gastronomik" dakikalar yaşatacak.

Aziz Nesin 100 yaşında

İstanbul Kitap Fuarı, 100. yaşını kutladığımız Aziz Nesin’i anmak üzere Nesin Vakfı ve Nesin Yayınları işbirliği ile bir program hazırlıyor. Program kapsamında Aziz Nesin’in edebi kişiliği, yaşamı ve eserleri üzerine söyleşiler, paneller gerçekleştirilecek. Aynı zamanda Aziz Nesin'i edebiyatı, mizahı, hayat görüşü, politik duruşu ve geleceğe bıraktıklarıyla daha yakından tanıtmak amacıyla, Nesin Vakfı tarafından Işın Önol küratörlüğünde hazırlanan “Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015” sergisi de fuar boyunca ziyaretçileri ağırlayacak.

34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 25. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı - Artist 2015 ile eş zamanlı gerçekleşecek.

Kaynak: Sabit Fikir

Yorumlar

Popüler Yayınlar