Leyla Gencer Şan Yarışması'nın birincilik ödülü Arnavut soprano Qerkezi'nin

Leyla Gencer Şan Yarışması artık dünyanın önde gelen şan yarışmaları arasında diyebiliriz sanırım. Düşünün, Avrupa’nın 5 kentinde (Paris, Londra, Berlin,Milano ve Varşova) ve İstanbul’da yapılan ön elemelere 24 ülkeden 100 genç şancı katılıyor. Bunların arasından seçilen 14 ülkeden 42 genç şancı 6 – 10 Eylül arasında İstanbul’da Süreyya Operası’nda seçici kurul önünde yarışıyor ve aralarından yedisi finale kalıyor.

8. Leyla Gencer Şan Yarışması ödül gecesiyle sona erdi. Yarışmanın birincilik ödülünü Arnavut soprano Marigona Qerkezi aldı.

Final 11 Eylül akşamı Süreyya Operası’nda yapıldı. Önce kısa bir Leyla Gencer belgeseli izledik. Antonio Pirolli’nin yönettiği Borusan Filarmoni orkestrası ‘nın seslendirdiği Verdi’nin I Vespri Siciliani operası uvertürünün ardından da, Güney Koreli bas-bariton Dongho Kim (d.1987), Arnavut soprano Marigona Qerkezi (d.1993), İtalyan bariton Giovanni Romeo (d.1988), ABD’li tenor Jonathan Winell (d.1984), Polonyalı bariton Hubert Zapior (d.1993), Türk soprano Ayşe Şenoğul (d.1991) ve Hollandalı soprano Deirdre Judith Angenent (d.1984) aryalarını söylediler. Hepsi çok iyiydiler bana göre, öyle ki halk ödülü için oyumu kullanırken çok zorlandım doğrusu. (Laf aramızda, bizim kızımızda karar kıldım sonunda.)

Ünlü İtalyan soprano Luciana Serra’nın başkanlığında, David Gowland (Londra Kraliyet Operası), Yekta Kara (Devlet Opera ve Balesi), Izabela Klosinska (Polonya Ulusal Operası), Antonio Pirolli (Devlet Opera ve Balesi), Alain Surrans (Rennes Operası) ve Gianni Tangucci’den (Floransa Operası)oluşan seçici kurulun toplanıp ödül kazananları belirlemesi için verilen yarım saatlik arada izleyiciler de halk ödülü için oy kullandı.

Orkestranın seslendirdiği Bellini’nin Norma operası uvertürüyle başlayan ikinci bölümde, seçici kurul üyesi ve sözcüsü Yekta Kara’nın yarışma ve Leyla Gencer üzerine, Gencer’in “mükemmeliyetçiliğini” vurguladığı, duygusal konuşmasının ardından ödül kazananların açıklanmasına geçildi. Halk Ödülü ile Polonya Ulusal Operası Özel Ödülü’nü Ayşe Şenoğul aldı. (Ayşe Şenoğul 2016’da Borusan Filarmoni’nin bir konserinde, Polonya Ulusal Operası’nın da bir yapımında yer alacak.) La Scala Operası Özel Ödülü’nü Marigona Qerkezi (La Scala’da 3 ay eğitim), Londra Kraliyet Operası Özel Ödülü’nü ise Hubert Zapior (Londra’da 4 ay Antonio Pappano ile çalışma) kazandı. Üçüncülük Ödülü’nü (3500 Avro) Hubert Zapior ile Deirdre Judith Angenent paylaştılar. İkincilik Ödülü (7500 Avro) Jonathan Winell’in oldu. Birincilik ödülü (12500 Avro) Marigona Qerkezi’ye verilirken yükselen alkışlarsa (aynı zamanda flütçü olan)genç sopranonun bu ödülü hak ettiğini izleyicilerin de kabul ettiğini gösteriyordu sanırım. Gece Qerkezi’nin bir kez daha söylediği Verdi’nin La Traviata’sından “E strano… Ah! Fors’e lui… Sempre libera” aryasıyla sona erdi.

Kaynak: Cumhuriyet

Yorumlar

Popüler Yayınlar